ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Παιδοδοντίατρος Βανέσα Μπόκα DDs, PhD, MSc Οδοντίατρος για παιδιά και ΑμεΑ

Τι πρέπει να προσέχω στη δίαιτα του παιδιού μου;

 • Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την ιδανική τροφή για το βρέφος, μια και περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ανάπτυξη του νεογέννητου. Εφ’ όσον αποφασίσατε να το φέρετε στον κόσμο είναι πραγματικά κρίμα να του στερήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία.
 • Μετά τους πρώτους μήνες θα προχωρήσετε στο σταδιακό εμπλουτισμό της διατροφής του. Οι βασικές διαιτητικές συνήθειες τον παιδιού διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν δηλαδή οι γονείς έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντική η επιλογή των τροφών και οι σχετικές συνήθειες που υιοθετούνται. Προσπαθήστε γενικά να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα του ή στις διάφορες τροφές του.
 • Αν το παιδί σας χρειάζεται να τρώει κάτι ανάμεσα στα κύρια γεύματα θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν ζάχαρη (τσίχλες, καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί) ή είναι κολλώδεις (σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, πατατάκια) γιατί προκαλούν τερηδόνα. Αντίθετα, τροφές όπως τα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγούρι), τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί -πάντα χωρίς ζάχαρη- κρίνονται επιθυμητές. Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι τα κίτρινα τυριά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Τα παιδιά αποδέχονται ευκολότερα τέτοιου είδους τροφές, αν δεν έχουν συνηθίσει προηγουμένως σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
 • Κακές συνήθειες διατροφής προάγουν γενικά την εμφάνιση της τερηδόνας σε κάθε ηλικία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης της διατροφής στην τερηδόνα είναι η τερηδόνα του θηλασμού.

Η πρόληψη είναι αποτελεσματική μόνο όταν αρχίσει νωρίς!

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;

 • Κατ’ αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.
 • Δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό.
 • Τα δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.
 • Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους πού θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια.
 • Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων.
 • Γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον εαυτό του.
 • Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια, όταν έρθουν, χαλάνε αμέσως. Γι’ αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής είναι σοβαρό λάθος.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;

 • Ο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρό σας. Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών. Εάν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια.

Συμπεράσματα

Η γνώση και οι τεχνικές που διαθέτουν οι Παιδοδοντίατροι σήμερα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων που είναι ικανά να προλάβουν την τερηδόνα και τα προβλήματα των ούλων στα παιδιά. Αυτό, όμως, απαιτεί τη δική σας ενημέρωση, την αποφασιστικότητα σας και τη συνέπειά σας στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ώστε το παιδί σας να απολαύσει μία ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα οδοντικό πρόβλημα.

Θα ολοκληρώσουμε παρουσιάζοντας τρεις αλήθειες για την προληπτική οδοντιατρική.

 1. Τα κυριότερα οδοντιατρικά προβλήματα του στόματος – η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και οι νόσοι των μαλθακών ιστών – μπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η πρόληψη αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία.
 2. Οι οδοντίατροι κάνουν σήμερα υψηλού επιπέδου οδοντιατρικές αποκαταστάσεις. Καμία από τις αποκαταστάσεις αυτές δεν είναι αιώνια. Αιώνια αποτελέσματα έχει μόνο η πρόληψη, γιατί μας δίνει γερά δόντια και καλή στοματική υγεία.
 3. Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν πολύ ακριβά και δε διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγο και διαρκεί για πάντα. Πρόληψη σημαίνει ότι πηγαίνω στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να προλάβω και όχι μόνο όταν πονάω. Γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ αργά.

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία